Covid-19 missinformation

Covid-19 - SWESENSE

För alla som är oroliga över Covid-19 (coronaviruset) så kommer detta blogginlägg handla om om just coronaviruset.

Detta är en intervju mellan Trevor Noah och chefen för National Institute of Allergies and Infectious Diseases dr Anthony Fauci

Trevor - Du är expert på infektionssjukdomar som rådgivit sex presidenter om allt från SARS, ebola, HIV-epidemin och zika. Vad gör coronaviruset så annorlunda?

Dr Anthony - Folk har frågat mig genom åren vad jag fruktar mest vad det gäller nya infektionssjukdomar, så är det en luftvägssjukdom som lätt sprids mellan personer och som har hög dödlighet. Tyvärr är det den värsta mardrömmen, en sådan sjukdom. Det finns andra sjukdomar, ebola var skrämmande, men det smittar bara vid väldigt nära kontakt med någon som är väldigt sjuk. Den här sjukdomen är på vissa sätt lik influensa, men även väldigt olik. Den sprids väldigt lätt, man kan sprida den utan att ha symtom. Så den är lömsk och förrädisk, man kan sprida den lätt. Det andra med den är så olikt allt annat vi ställts inför är att om man ser på dödligheten hos säsongsinfluensa så är dödligheten cirka 0,1%. Det är mycket, men vi är vana vid den dödligheten. Men den här sjukdomen har cirka tio gånger högre dödlighet, minst 1%. Så det är en sjukdom som inte bara sprids lätt, utan även kan vara förödande, särskilt för vissa personer. Olika grupper, gamla och de med underliggande sjukdomar så som: 

Hjärtsjukdom, lungsjukdom och diabetes.

De har hög dödlighet. 

Trevor - Jag vill prata om informationen kring corona som förvirrar folk. Jag ser så många motstridiga idéer på nätet. Den hemska bieffekten av sociala medier är att alla nu är experter. Jag vet att det är väldigt grundläggande för dig, men för att hjälpa alla. Hur kan vi få corona och vad bör vi oroa oss mest för?

Vi känner till smitta mellan personer, de flesta förstår det. Men folk är oroliga för att handla och röra paket de fått hemskickade. Måste man torka av dem? kan man röra saker i affären? Hur länge finns viruset i luften? Om man går in i en hiss efter någon kan viruset finnas kvar? Vad måste vi hålla utsikt efter som individer?  

Dr Anthony - Okej, det finns varierande grader av risk i alla fall. Men det vanligaste, som man bör tänka på är att nysa och hosta. Är någon sjuk måste de hålla sig hemma. De kan sprida med droppar och även via aerosol, vilket betyder att dropparna inte faller genast, de hänger kvar ett tag i luften. Man kan komma in i ett rum, tro att allt är lugnt och andas in dropparna. Det är nog inte det främsta sättet, det är dropparna. Men ett annat väldigt viktigt sätt är handslag. Folk håller naturligt för munnen när de ska hosta. Det är oskyldigt, de har inget på handen, sen skakar de din hand. Eller så tar de i ett dörrhandtag. Man vill inte vara besatt av att torka av allt men en verklig fara är någon som bara öppnar en dörr och en kvart senare, för att vi vet att viruset kan leva på hårda ytor som stål och plast i minst flera timmar, så ska man passa sig för. Så om man vill vara säker, utöver det sociala avståndet på två meter, skaka ingens hand. Låt bli det ett tag. Och tvätta händerna så ofta du kan, för att du kan råka röra något. 

Din andra fråga som är viktig är att vi inte behöver bli besatta av ett paket som vi får hem. Såna kan viruset kanske leva på en kort tid. Men folk undrar om de ska röra paket i affären, som är tillverkade i Kina. Jag skulle inte oroa mig för det. Det är mer närhet och handtvätt. 

Trevor - Jag vill prata lite om det du nämnde tidigare, sjukdomens dödlighet och hur folk har feltolkat siffrorna. Vi vet att gamla och de med underliggande luftvägssjukdomar har högre risk av att dö på grund av viruset. Men folk har börjat tro att det betyder att unga är immuna och kan inte bli sjuka av viruset. Vad missar folk med siffrorna?

Dr Anthony - Det är två viktiga saker de inte förstår. 

A. Även om du är ung är du inte helt osårbar. Vi ser fall, de flesta med en underliggande sjukdom men fler utan, unga i 30- och 40-årsåldern som blir sjuka och behöver intensivvård. Men majoriteten är äldre och de med underliggande sjukdom. Men då och då drabbas någon ung hårt. Tror du att du är osårbar har du fel. 

B. Den andra viktiga saken är att även om du inte blir allvarligt sjuk så kan du vara smittad med relativt få symptom. Antigen helt utan symptom eller med milda, triviala symptom. Men då kan du smitta någon annan, som sen smittar någon sårbar som dör. Det är ett typiskt exempel "jag är ung och frisk". Men du smittar mormor, morfar och din sjuka farbror. Du har ett ansvar, inte bara för att skydda dig själv, utan ett samhälleligt, moralisk ansvar att skydda andra. 

Trevor - När man pratar om viruset känns det som om alla söker ett svar. Alla vill hitta lösningen. Tyvärr skapar det en grogrund för desinformation. Folk puffar för botemedel på nätet, som hopkok av olika mediciner. Vi läser om malariamedicin och klorokin och liknande. Vad är din främsta varning till allmänheten om att självmedicinera eller finns det nåt botemedel som faktiskt upptäckts? Som en ledande hälsoexpert, vad säger du? 

Dr Anthony - Just nu, idag, när vi pratar finns det ingen bevisad, säker och effektiv direkt bot mot corona. Det görs kliniska prövningar med randomiserade kontrollerande studier som försöker få svar på vad som finkar och vad som är säkert. Utöver det finns det mediciner som redan är godkända för annat. Som hydroklorokin mot malaria och visa autoimmuna sjukdomar. Det finns anekdotiska berättelser, alltså att folk tror att de funkar men det är inte bevisat, som verkligen spridits på nätet. Folk är väldigt entusiastiska, eftersom medicinerna verkar säkra, och det är de, men de har en giftighetsgrad. Många vill ha en medicin vars effekt inte bevisats ifall den kanske hjälper. Man bör passa sig för det av ett par skäl. Man vill inte ta medicinen från de som verkligen behöver den som har de sjukdomar den används mot och den kan vara giftig. Därför försöker vi få så många kliniska prövningar som möjligt för att bevisa om den fungerar. Gör den det, få ut den till alla så fort som möjligt.

Trevor - Uppfattat. Jag har fyra frågor. Vi lär få slut på tid, men jag har fyra viktiga frågor.

1. Vi hör om klockan, 15 dagar, då ska det omvärderas, så kanske folk får gå ut. Varje land....21 dagar, det verkar finnas en klocka. Min fråga är: Vad ska den klockan vara? Finns det en viss tid som folk kan vara ifrån varandra så att viruset försvinner.

Uppföljningen i samma fråga är: Startar klockan utan total karantän? 

Dr Anthony - Viruset är klockan, Trevor. Folk säger godtyckligt: "om två veckor är det okej." det beror på utbrottets kinetik. Ta New York till exempel. De drabbas hårt och kinetiken är såhär (uppåt). Man kan inte förutspå när kurvan vänder och börjar komma ner. Generellt sett, om man ser på länder som har gått genom hela cykeln....I Kina tog det cirka åtta veckor innan det toppade och sjönk. Samma sak i Korea. Så om man ser på enskilda länder, och USA är stort så är vi nästan som flera små länder, New York kan ses som ett och Kalifornien som ett....Så cykeln är oförutsägbar. Det brukar mätas i flera veckor. Ibland när man är i cykeln kanske det bara tar 2 - 3 veckor innan det vänder. 

Trevor - Okej, då kommer vi till min andra fråga:

2. År New York verkligen hårdare drabbat eller höjer testandet siffrorna? Är det en trend som kommer att sprida sig i USA? 

Dr Anthony- Några bra frågor där. New York är absolut hårdare drabbat. Stans natur, trängseln, det faktum att utbrottet började med tillflöde från andra länder. Kina var indexlandet som kom in. New York är ett resenav för landet, så många fall kom in. När de väl insåg vad de hade att göra med hade de redan drabbats. De försökte komma ikapp. De gjorde inget fel. De är inte så annorlunda förutom att stan är stor därför drabbades de hårdast. 

Trevor - Okej, den nät sista frågan:

3. Det rör om att bli smittad igen samt immunitet. Vi pratar om folk som haft den och saknar symptom, som tillfrisknar. De siffrorna börjar stiga världen över. Vet vi än om att överleva corona betyder att man är immun? Eller kan man få det igen?

Dr Anthony - Vi vet inte 100% säkert. Vi har inte gjort studier på om man kan bli skyddad. Men om det här viruset beter sig som alla andra virus vi känner till, när man smittas och tillfrisknar är man immun mot att smittas igen. Det är aldrig 100% säkert, men jag slår vad om att de som tillfrisknar är skyddade. 

Trevor - Nu till min sista fråga, och jag vill tacka dig i förhand för din tid. Jag hoppas att alla förstår hur viktigt det är att lyssna på dig.:

4. Min sista fråga rör regeringen, CDC, NIH, alla enheter som samarbetar. Just nu verkar det pågå en dragkamp mellandelstaterna och regeringen. För amerikaner som ser det här: Vad är planen? Vad anser du måste ske för att hela enheten USA ska bekämpa viruset? Kontroller för att se till att alla bekämpar det och siffrorna sjunker. 

Dr Anthony - Det är en väldigt bra fråga. Åtgärder görs på statlig och lokal nivå. Det är så USA fungerar så bra. Den federala regeringen ska underlätta, tillhandahålla och stödja. Det är så det ska fungera och det börjar vi se nu när vi kommer ikapp med saker som inte gjordes så bra i början. Nu har vi många fler tester, privatsektorn involverar sig. Regeringen gör inte testerna, det gör privata företag. De respiratorer som behövs kommer från lager, men företag gör fler. Så det är ett äktenskap mellan den federala regeringen som underlättare och stödjare av de verkliga åtgärderna på lokal nivå. 

Trevor - Tack så mycket, dr Fauci. Jag skulle kunna prata med dig i timmar men alla vill ha din tid. Lycka till med det du gör. Jag hoppas att vi gör vårt för att underlätta ditt jobb.

 


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.