Skillnaden mellan de olika parfymvarianterna

Skillnaden mellan de olika parfymvarianterna - SWESENSE

Inledning

Denna artikel kommer att handla om de olika parfymvarianterna som finns. Det finns sju olika varianter av parfymer

  1. PP som är en förkortning av Pure Parfum, vilket betyder att denna variant är den "renaste" parfymen av alla de olika varianter, oblandad. Denna typ har högst parfymolja koncentration.
  2. EDP som är en förkortning av Eau De Parfum, som är en högkvalitativ samling av parfymer. 
  3. EDT som är en förkortning av Eau De Toilette, denna variant är den mest populära av alla eftersom den doftar gott, håller relativt länge samt är på en prisklass som passa alla.
  4. EDC som är en förkortning för Eau De Cologne, denna variant är en av de lätta varianterna. Den passar bäst för de som är känsliga eller är omkring folk som är känsliga för starka parfymer och dofter.
  5. Eau Fraiche är i princip en variant som passar bäst under sommaren. Många av de sommarparfymerna är i Eau Fraiche 
  6. Body Mist är det valet för de som vill dofta gott men inte spendera mycket. Denna variant innehåller mer vatten än andra ingredienser.
  7. Splach, denna variant är mer känd som Aftershave.

 I slutet av varje fördjupning inom de olika typerna av parfymer så kommer det att finnas en länk som leder till parfymer inom respektive variant samt några exempel på våra mest populära inom varje kollektion. 

Pure parfum (pp)

Pure parfum, extrakt eller ren parfym är de tre olika benämningar för denna variant samt att den här typen kommer oftast i oljeform och har högst parfymolja mängd. Dennas mängd ligger på ungefär 20% till 45% olja i alkohol. Den har en något tjockare, oljigare konsistens, den tenderar att säljas med "stoppflaskor" och inte som spray för att den är FÖR stark för att spraya överallt samt för dyrt. Denna variant är den mest hållbara samt kvalitativa formen av alla olika former av parfymer. Denna variant säljs oftast av lyxiga parfymhusen men även av nischade, oberoende märken. Den här varianten/formen är otroligt bra samt hållbar och denna parfymtyp har en hållbarhet på 15 till 18 timmar samt så finns det även varianter av denna typ som kan hålla i flera dagar, beroende på din hud typ. Den är också det vackraste på grund av dess hela symfoni av topp - , mitt - , samt basnoter som är släppta under en tidsperiod. Detta beror på den höga koncentrationshalten av essenser (som är så mycket som 40 volymprocent). Andelen av ren parfymextrakt är inte nödvändigtvis en indikator på parfymens kvalitet, ambergris samt real musk är dyra parfymer men samtidigt är de inte trevliga i sina rena former, det vill säga att en enda droppe kan göra en dramatisk ökning på priset för parfymen, men du skulle inte faktiskt vilja ha mer än enda droppe på grund av parfymens doftsyrka. Ordet parfym är en korruption av den latinska frasen "per fumum", vilket betyder genom rök.
Exempel på denna typ är:


Dior Sauvage Pafum 100ml

Dior Sauvage Pafum 100ml - SWESENSE

 

Eau de parfume (EDP)

EDP, eller Eau De Parfume, är ett högkvalitativa parfymer som har ett lite högre pris än de vanliga parfymerna som man brukar köpa. EDPs parfymolja mängd ligger för det mesta på mellan 15 - 20 % samt att deras doft har en hållbarhet på kroppen/kläderna mellan 5 - 10 timmar. Efter det att toppnoterna har dött bort, blir de mellersta anteckningarna eller hjärtnoterna i en parfym märkbara. Detta är fokus på eau de parfum som gör det perfekt att spraya på hår eller kläder. (Var dock försiktig med känsliga tyger som siden, eftersom de kan fläcka). Eftersom det är mindre intensivt än parfumextrakt, är det billigare än ren parfym. Men det håller vanligtvis bra och säljs i små storlekar. I kategorin EDP ingår också Intense och Absolu-versioner av kända dofter, och det du behöver ha koll på är att absoluer och absoluinnehållande parfymer är starkare än ''vanliga'' EDP. Till exempel 

Dior Sauvage EDP 100ml

Är du ute efter en parfym som sitter länge är det alltså en eau de parfum absolu eller eau de parfum Intense du ska köpa. Denna variant av kan säljas i vanliga flaskor eller som spray. det du måste tänka på om du använder sprayversionen är att inte spraya för mycket av parfymen. 
Exempel på denna variant av parfymer är:

Boss Bottled Intense Hugo Boss EDP (100 ml)

Boss Bottled Intense Hugo Boss EDP (100 ml) - SWESENSE

 

   


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.