Välj rätt klockstorlek för dig!

Klockstorlek - SWESENSE
När du inte handlar klockor ofta så kan det vara svårt att köpa en klocka i rätt storlek, speciellt när man handlar på nätet. Det är mycket som du måste tänka på när du väljer en klocka förutom färg, märke eller utseende, med mera. För att din klocka ska sitta rätt och bra på din handled så måste du även tänka på boetts storlek.  

 

Nedan så finner du några idéer samt olika tips som du kan följa eller tänka på när du köper din nya klocka från oss som kan hjälpa dig på traven.  

Boetts storlek

Storleksguide: klockans boett är den delen av klockan som rymmer allt från urtavlan, batteriet, urverket och alla andra arbetande delar. Diametern på klockans boett är det mest väsentliga och märkbara måttet när det handlar om att välja rätt klocka för dig.

Smak förändrats alltid beroende på tiden, förr var det finare med klockor med ett mindre boett men nuförtiden trender människor mot att välja klockor med större boetter. Herrklockor varierar vanligtvis i storlek mellan 38 mm till 46 mm, men om du tittar på en vintage-klocka var 34-36 mm vanliga storlekar för män och är fortfarande en klassisk storlek idag. Allt som är mindre än 38 mm idag anses vanligtvis vara en damklocka.

Generellt så är det dessa storlekar som gäller:

Mindre än 34 mm = liten storlek, kan klassas som en damklocka

34 - 38 mm = medium/mellan storlek

39 - 42 mm = standard storlek

43 - 46 mm = XL storlek/överdimensionerad

Större än 47 mm = XXL storlek

Skänklar

Klockans skänklar är, som bilden ovan visar, de metallförlängningarna där armbandet eller remmen fästs till boetten. Man räknar inte med skänklarna när man ska mäta boetts storlek. Så när du mäter din handled för boetts diametermått, lämna då lite utrymme för skänklarna. Ett bra tecken om en klocka är för stor för dig är att titta på skänklarna, om de sträcker sig förbi kurvan på din handled så passar inte klockan särskilt bra och kan vara obekväm att bära.

 Boettstorlek i tjocklek

Boettens tjocklek

Under många år ansågs en tunnare klocka vara av högre kvalitet och mer raffinerad. Nu när klockor blir större och boettdiametern ökar så gör också boettens tjocklek det. Många klockor kan vara för skrymmande, tunga och tjocka så du bör fundera på tjockleken på boetten när du bestämmer dig för en klocka.

Klocktjocklek är dessutom viktigt för praktiska ändamål. Till exempel, om du bär kostym och en skjorta med manchettknappar så behöver du tänka på om du behöver en klocka som passar under manschettknappen. Tänk på kläderna som du oftast skulle bära med din klocka och avgör på så vis om en större klocka kommer att se bra ut.

Ofta kommer klockdiametrar på 38 mm till 42 mm med tjocklekar på cirka 7 mm och för klockor på över 44 mm, brukar tjockleken öka till runt 9 mm. Tjockleken på boetten kommer vanligtvis att passa bra om du väljer rätt boettdiameter.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.